Wikipedia

Rezultatele căutării

ianuarie 07, 2020

Iran & USA Diplomație și război?

~Salut!

~După cum se știe, uciderea lui Quassem Soleimani din Iraq, a provocat o criză asemănătoare cu cea dinăintea primului război mondial, eveniment ce a început datorită asasinării lui Franz Ferdinand. 

~Acest personaj era cunoscut de mai bine de 10 ani de către mai toate puterile din orient dar și de către puterile din vest.

~A luptat pe front în războiul Iraq-Iran, a fost un om influent asupra mai tot ce mișca pe frontul din iraq, fiind intermediarul ce făcea jocurile iranului. 

~Odată cu asasinarea lui, Iran a "declarat"(nu e foarte clar) război statelor unite dar și israelului. 

~Cert este că deja se preconizează mai multe scenarii posibile după acest eveniment. Lumea se află într-o majoră criză politică, cum poate doar de 2 ori a mai fost aproape de al treilea război mondial, criza rachetelor din Cuba(1962), anexarea crimeei(2014);

~Sunt multe scenarii plauzibile dar eu voi spune părerea mea, având în vedere studiul cât de cât al fenomenului Iran-Soleimani-USA. 

~După ce Iraq pe 6 Ianuarie 2020 a votat ca toate trupele americane pe care chiar ei le-au plătit pentru siguranța națională să plece, scenariul pe care-l cred este următorul:
-Donald Trump fiind o marionetă controlată de către oameni cu mare putere din USA(și el are dar nu se compară cu ce-i în spate) a bătut palma cu Ali Khamenei(și el o marionetă a unor interese persane și arăbești în zonă) în schimbul a unor beneficii uriașe financiare(probabil de ordinul miliardelor/zecilor  poate sutelor de miliarde de €) pentru a creea acest scenariu în care să părăsească Iraq și să ofere influență totală iranului sub pretextul acelei asasinări.

-Evident este doar o părere, doar un scenariu, asta ar fi printre cele mai puțin grave, și ar implica realitatea doar dacă armata americană ar pleca cu adevărat din Iraq.

~Alte scenarii ar fi crize mari diplomatice dintre vest(Americi și Europa) și orient, într-un caz rău un război USA-Iran(fără implicații externe, ceea ce e destul de greu de crezut pentru că USA are și NATO, iar Iran are pe Rusia și China ca aliați discreți) și un alt scenariu, cel mai sumbru, ar fi al treilea război mondial. 

~Să sperăm că nici unul dintre aceste scenarii nu-s reale, și că un control bun și responsabilitate le va avea prima putere globală și anume USA împotriva unui Iran care este cam prima putere a orientului și una dintre primele 15 forțe ale lumii. 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu