~Salutare!
~Astăzi voi scrie un articol special, de fapt două-acesta de acum strict despre experienta mea de când am inceput să privesc mai intens cerul cu cele două telescoape.
~Sunt un simplu om care învață dar da, înăinte de a intra în lumea asta știam mult mai puține despre cer.
~În primul rând să fac o descriere despre ce am și cam ce știe să facă;
Sunt două telescoape, inițial mi-am luat unul de nivel semi-mediu să spunem, Celestron StarSense Explorer 127/1000 mm.
Apoi mi-am luat pentru observații solare și nu numai unul mic, National Geographic 76/350 mm;
Prima cifră reprezintă apertura care este extrem de importantă, practic cu cât apertura este mai mare cu atât poți vedea mai multe și bune detalii astronomice.
Dacă putem clasifica telescoapele ca mici-medii și mari, măsurile aperturii ar fi cam așa mici-sub 100 mm, medii 100-200 mm și mari tot ce este +200 mm.
A doua cifră reprezintă distanța focală, și anume distanța totală din ocular în capătul telescopului, în față lui acolo unde captează inițial lumina și tot ce vede.
Și a doua cifră este importantă, cu cât distanța focală este mai mare, cu atât puterea de mărire și vedere este mai mare dacă avem ocularele necesare.
Dau un exemplu, telescopul mai mare are 1000 mm, dacă punem un ocular de exemplu de 20, puterea lui de mărire este de 1000:20=50 x. El având o putere totală de mărire de 250 x, poți folosi maxim un ocular care mărește aproape de 250 x deci poate un 5 mm, maxim ocular de 4,5 mm.
~Pe lângă cele două telescoape am mai achiziționat și filtru polarizator care reglează lumina, foarte bun pentru observații lunare și solare(evident doar împreună cu filtru solar) și oculare de la 25 mm, până la cel mai mic 4 mm(pentru telescopul mic căci pentru cel mediu ar fi prea mult ZOOM, neclaritate etc..)
~Inițial am început cu observații lunare, am prins chiar perioada "Lunii Albastre" cu luna plina extrem de luminoasă și aproape și totuși a fost un mic chin pentru a o prinde, fiind total incepator.
De atunci lucrurile s-au schimbat drastic in sensul bun, chiar daca initial am crezut ca am gresit cu telescopul si ca nu pot vedea nimic pe cer, vedeam doar stele putin zoomate, mai apoi am inteles ca nu e chiar asa, si cerul vazut de noi este mult mai mare si plin de stele decât vedem inițial cu ochiul liber.
Luna a fost o bucurie dar a fost doar inceputul. Mai apoi cu telescopul mic am inceput sa vad soarele tot mai rapid si bine si intr-o seara in sfarsit i-am dat valoare telescopului si astronomiei personale, reușind să prind Saturnul în toată splendoarea sa. A fost o experiență fantastică, chiar dacă l-am prins poate dupa mai bine de 30 minute, lumina lui, inelele, sateliții naturali, chiar dacă se vedea mai mic decât vedem mulți în poze, a fost o experiența fantastică... Totusi vorbim de un obiect/planetă la 1,3 miliarde de km.
Apoi am reușit să văd binișor Pleiadele dar cea mai tare experientă probabil din ultimele zile a fost că pe lângă viteza de a observa acum este mult mai mare, de minute maxim reușesc să găsesc de exemplu Saturnul, recent am reușit să prind și pe gigantul Jupiter.
Despre Saturn pot spune că este cel mai ușor de observat pentru că este mai mereu răsărit pe cer după înserare si este mare, luminos (chiar daca nu cel mai luminos) in schimb Jupiter este dupa lună și Venus, cel mai luminos astru din cerul nostru... Este fantastic si cu ochiul liber dar cu telescopul este fabulos... Furtunile de pe el, lumina sa, lunile lui... Extraordinar... El este la o distanta medie aproximativa de 750 milioane km deci este si mai aproape si mai mare decât Saturn.
~Următoarele ținte personale vor fi probabil Marte, Venus și cerul este limita... Voi incerca să surprind și ceva mai multe pe astrofotografie dar momentan nu dețin cameră speciala, tot ce fac dacă fac este cu un adaptor smartphone + cele 2 telefoane Samsung mic si vechi si Motorola G14, momentan am prins doar vreo 2 poze cât de cât decente dar foarte rudimentare mai ales că eram totuși la început și de atunci Luna nu s-a mai arătat, vremea plus ciclurile ei fiind doar vizibilă ziua iar cu soarele chiar 2 poze bune.
~Voi dedica un alt articol special pentru astro-foto acolo voi expune pozele și datele cu detalii.
~Aici voi continua să scriu despre ce am învățat..
~Update-15-09-2024-După ce am realizat probabil cele mai frumoase foto lunare de când fac asta, am zis să mă delectez puțin cu Saturn și Jupiter și mai apoi să-mi încerc norocul cu Marte... Dat fiind că stau într-o zonă plină de copaci, case etc... Marte părea deasupra lor cu puțin, in zona Jupiter-Pleiade, etc... După ce am văzut minunații giganți Jupiter si Saturn am dat să caut Marte manual, am reușit să găsesc o stea foarte luminoasă ce părea cam sigur Marte... Tot schimb ocularele de la 25 la 10 mai apoi mai jos, nu se vede decât o stea tot mai luminoasă ce părea a fi chiar aproape dublă.... roșiatică... Fantastic dar adevărat, cum zice românul "unde dai, si unde crapă" în acea zonă am descoperit foarte probabil nu Marte care era mult sub orizont(printre copaci, dealuri, încă nu ieșise in raza de vedere si probabil ar fi facuto peste cel putin alte 30 minute sau o oră) de fapt am prins foarte probabil Alpha Tauri Aldeberan, o minune celestă la aproximativ "doar" 65 de ani lumină de noi:) care e de zeci de ori mai masivă decât soarele nostru.
~Update-27-09-2024-După ce am reușit să aliniez telescopul cu succes pentru aplicația lui dedicată, a început magia... Dacă acum câteva zile am mai observat Alpha Aquilae-Altair, Alpha Lyrae-Vega, și Alpha Aurigae-Capella seara asta magie.. Pe lângă observațiile "normale" Jupiter și Saturn, am prins și Uranus plus Messier 45(Pleiadele) și Marte. Ce-i drept, Marte este un semi- eșec deoarece am reușit să observ doar culoarea, forma dar nu chiar cum mă așteptam... Detaliile Saturn, Jupiter, până si Uranus au fost mai precise...
~Obiecte cerști observate cu succes până acum:
Luna<=>[Distanță Pământ aproximativă-400.000km];
Soarele<=>[Distanță Pământ aproximativă-150.000.000km];
Marte<=>[Distanță Pământ aproximativă-224.000.000km];
Jupiter<=>[Distanță Pământ aproximativă-750.000.000km];
Saturn<=>Distanță Pământ aproximativă-1.300.000.000km];
Uranus<=>[Distanță Pământ aproximativă-2.600.000.000km];
Alpha Aquilae-Altair<=>[Distanță Pământ aproximativă-2.600.000.000km];
Alpha Tauri Aldebaran<=>[Distanță Pământ aproximativă-65 de ani lumină];
Voi continua cu date in celelalte articole.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu