Wikipedia

Rezultatele căutării

mai 05, 2017

Italia&Romania\Sinaia&Custonaci


━Salut! 

━Astazi vreau sa exprim cateva ganduri ce m-au inspirat zilele acestea. In general vreau sa subliniez pe scurt acum, cum vad bineinteles subiectiv, Italia&Romania; respectiv alte doua perle-Custonaci&Sinaia.

━Geografic, istoric, economic, cultural&mai ales vorbind la general:
ITALIA-O natiune foarte solida, din toate aceste puncte de vedere, in viziunea mea situand-o in top 10 natiuni pe Tera&acordandu-i cele 5 stele(maximul) cuvenite;
-Vreau sa mai adaug o observare interesanta-din punct de vedere climatic, Italia este o peninsula cu predominanta Mediteraneeana si restul de circa 15-20% montan(Alpin).

ROMANIA-O natiune foarte solida din toate puncele de vedere, undeva in top 15-20 natiuni in lume, ii acord 4.5stele pe o scala 1-5. Climatic, Romania o vad PERFECTA, ea in ochii mei avand teritoriul impartit in mod egal in 4 mari regiuni climatice: 

-Prima(atingand mai toate regiunile patriei) si cea mai particulara ar fi zona Arcului Carpatic, zona predominant centrala, montana, ea reprezentand ca si celelalte 3, circa 25% din patrie;

-A doua punem zona NE(Moldova+NV(Maramures&o parte din Ardeal) avand sa zicem predominanta unei clime deluroase\colinara;

-A treia, punem sudul(o parte din Muntenia+Banat&Oltenia) avand predominanta de campie;

-A patra clima, la fel de importanta dar si la fel de particulara\diferita, este minunata zona\regiune Dobrogea, care ofera Romaniei atat fluviul mama a Europei intregi, delta sa, si nu in ultimul rand, "Pontus Euxinus" modern numita si Marea Neagra, oferind un climat maritim.


━Despre Sinaia si Custonaci voi exprima astazi in acest articol doar cateva ganduri, pentru a fi sper eu, imortalizate, iata-ne ajunsi:

Sinaia pentru mine a reprezentat in primul rand orasul ce mi-a dat(alaturi de parinti si Dumnezeu) lumina ochilor, viata. 
-Sinaia in putine cuvinte, este Perla Carpatilor, mama regalitatii moderne(1800-prezent), stapana Sfinxului&a Crucii Caraiman (Alaturi de orasul Busteni) de remarcat ca aceasta cruce(mai intamplator sau nu) este cea mai mare si la altitudine cruce de pe glob(30 metrii inaltimea ei, situandu-se la +2300 metrii inaltime).
-De final despre Sinaia, sa mai adaug o "retorica" semi-academica si la fel de (intamplatoare sau ba) si anume numele de Sinaia a fost dat dupa cel mai faimos munte al religiei umanitatii si anume dupa muntele Sinai.
-Aici, da, aici:), mi-am trait intr o armonie fascinanta, primii 10-15 ani.
-POPULATIE:circa 15.000 SUPRAFATA:circa 90km2

Custonaci
-Custonaci, minunatul Custonaci:); pastrand proportiile, se pare ca in drumul final spre Egipt, pe aici(in Sicilia) a poposit multicel si Zalmoxis, atat pentru a studia, preda&perfectiona cunoasterea tainelor lumii, cat si pentru meditatie, relaxare&armonie pentru propriul univers. 
-Cam asa si eu, destinul a facut ca intre varsta de 15 si circa pana la 20 ani, sa am Onoarea de a imi dezvolta(atat cat am putut), maturiza minte, trup&suflet, chiar in una din cele mai frumoase zone din lume(altele le numeri pe degete, Sinaia inclusa).
-Acest orasel, pe scurt fiind de asemenea bogat potential turistic, cat si o mare putere mondiala in sectorul marmurei.
-Ca un exercitiu de imagine, adaugam Golful Bonagia dintr-o parte "inchis" de fascinantul munte regal Erice, iar pe cealalta salbaticul, naturalul, virginul, piramidalul munte Cofano. Oo da, ma inchin\aplec voua:). 
-POPULATIE: CCA. 7000 SUPRAFATA: CCA. 70km2

━De incheiere vreau sa fac o comparatie (proportionand micro-macro) glumind putin, Sinaia un fel de Canada iar Custonaci un fel de Australia:D:).











0 comentarii:

Trimiteți un comentariu